Reclame

8 Disney-attracties die je niet meer kan vinden in Disneyland Parijs

Herken jij ze nog?
6 minuten om te lezen
Op zondag 12 april 1992 opende Disneyland Parijs voor het eerste zijn deuren. Doorheen de jaren zijn er een heel wat attracties en shows bijgekomen, maar ook weg gegaan. Laten we een kijkje nemen in de geschiedenis van Disneyland Parijs.

1. Indian Canoe

In de beginjaren van Disneyland Parijs was het mogelijk om met een kano op de 'Rivers of the Far West' te varen. De kano moest zelf door de gasten bestuurd worden, daarom kreeg iedere gast kreeg een peddel. Een Cast Member zat vooraan en gaf instructies hoe de kano moest varen. Ondertussen kregen de gasten uitleg over het wilde westen.

Ondanks dat de attractie veel succes had, sloot hij al twee jaar na de opening van het park, in 1994. Fun fact: in Shanghai Disneyland en het originele Disneyland Park (Anaheim) kan je deze attractie nog altijd bezoeken.

2. Mulan, La Légende

'Mulan, La Légende' was een stunt-show in het Videopolis Theater in Discoveryland die ode bracht aan de originele Disney-film. Tijdens de show toonde meer dan vijftig acrobaten hun kunsten en stunts. De show was meer actie-gericht en minder zang en dans, maar enkele herwerkte liedjes uit de film waren te horen als achtergrondmuziek. De show was te zien van 1999 tot 2002.

3. Le Visionarium

Le Visionarium was een attractie in Disoveryland. Bij het binnenkomen in de zaal, werd je verwelkomt door de animatronic Nine-Eye. Zij nam je mee op een reis door het verleden. Gebaseerd op de Franse auteur Jules Verne, kreeg je een overzicht van zijn kijk op tijdsreizen, de Europese cultuur, geschiedenis en uitvinden. De beelden werden geprojecteerd op een 360-graden scherm.

De verwachtingen voor de attractie waren hoog, maar door lage bezoekersaantallen werd de attractie gesloten in 2004, nadat de sponsor Renault het voor bekeken hield. Op de plaats van de attractie kan je nu Buzz Lightyear Laser Blast vinden.

4. Following the leader, with Peter Pan

De interactieve show was dagelijks te zien in Adventureland als deel van het Magic Moments Festival in 2011. Op een podium bij Skull Rock kon je genieten van de avonturen van Peter Pan en zijn vrienden met de beste liedjes uit de film. Op verschillende momenten werden jonge kinderen uitgenodigd om deel uit te maken van de show. De show was het laatst te zien in 2012.

5. Space Mountain: De la terre à la lune

In 1995 opende in Disneyland Paris de achtbaan Space Mountain in Discoveryland. De achtbaan was gebaseerd op een boek van de Franse auteur Jules Verne, namelijk 'De la terre à la lune' (van de aarde naar de maan). Het verhaal in het boek speelt zich af net na de Amerikaanse Burgeroorlog. Een man beschrijft hoe het mogelijk moet zijn om je met een kanon vanaf de aarde naar de maan te schieten.

De Parijse versie heeft dan ook een Steam-Punk thema gekregen waarbij de architectuur, bekleding en decoratie volledige bij het verhaal past. Het kanon, ook wel Columbiad genoemd, is uniek voor Parijs. 

In 2005 werd de muziek van de attractie veranderd en werden er nieuwe lichteffecten toegevoegd. Ook de decoratie in de wachtrij werd onder handen genomen en 'Space Mountain: Mission 2' was geboren.

In 2015 werd de Parijse versie omgebouwd naar Star Wars Hyperspace Mountain en kreeg de achtbaan nieuwe treinen. Dit was een tijdelijke thema om de Star Wars-films te promoten, maar door het succes is deze versie nog altijd te vinden in Disneyland Parijs.

6. Honey, I Shrunk the Audience

Deze 4D-show was één van de meeste bezochte shows van Disneyland Parijs, sinds de opening in 1999. Dankzij de 4D-technologie kon je niet alleen naar de film kijken in 3D, maar werden er ook extra effecten aan toegevoegd zoals wind en water.

De film was gebaseerd op 'Honey, I Shrunk the Kids', een verhaal waarin een gekke professor per ongeluk het publiek verkleind tot miniaturen met zijn nieuwe uitvinding. Tijdens de zoektocht om het publiek terug normaal te maken, kwam je talrijke leuke dingen en effecten tegen. De attractie sloot in 2010 om plaats te maken voor een verhaal over Captain EO. Op deze locatie kan je vandaag het Discoveryland Theater vinden.

7. Tarzan: The encounter

Deze musical kon je vinden in het Chaparral Theater in Frontierland van 2000 tot 2008. Het bracht de iconische muziek van Phil Collins naar de parken, samen met acrobaten, zangers en dansers.

Het volledige podium was een wilde, spannende jungle, vol verborgen geheimen en leuke effecten. Swingende lianen verschenen uit het niets, de tent van Jane Porter dook ineens op uit de jungle en wervelende rook vulde het mysterieuze landschap. De grote, getalenteerde cast, ingewikkelde set en beukende muzikale score zorgen ervoor dat de gasten volledig werden ondergedompeld in de magie van de legende van Tarzan.

Het Chaparral Theater werd in 2018 volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd. Het heeft nu de naam Frontierland Theater gekregen.

8. Beauty and the beast live on stage

Deze musical over 'Belle en Beest' was te zien in Videopolis Theater van 1992 tot 1996. Het volledig verhaal van de films werd gespeeld met zang en dans en alle personages, van Belle en het Beest, tot Gaston en Lafoe kwamen aan bod. In de Parijse versie werd de Franse vertaling van de iconische muziek gebruikt, waardoor het voor sommige gasten 'raar' aanvoelde.

Misschien ook interessant?

Het wekelijkse Disney-overzicht - week 22

2 juni 2024 22:45

Het wekelijkse Disney-overzicht - week 21

26 mei 2024 17:53

Het wekelijkse Disney-overzicht - week 18

5 mei 2024 17:35
Je verblijf in Disneyland Paris
Sorry, maar er ging iets mis. Probeer het zo meteen nog eens.