Reclame

Amerikanen azen op volledige overname Disneyland Parijs

The Walt Disney Company brengt een bod uit van 2 EUR per aandeel.
3 minuten om te lezen
Groot nieuws in de wereld van Disney! De Amerikaanse Walt Disney Company heeft vandaag bekendgemaakt dat het plannen heeft om alle aandelen van EuroDisney, het bedrijf achter Disneyland Parijs in handen te krijgen.

Dat doet ze door 90% van de aandelen van een Saoedische prins over te nemen. Deze prins had 10% van de aandelen in handen heeft via zijn bedrijf Kingdom Holding Company. The Walt Disney Company ziet haar aandelen zo stijgen van 76.7% naar 85.7%. Voor de overige aandelen is ze bereid om 2 EUR per aandeel te betalen. Ter referentie op 9 februari stond het aandeel van Euro Disney op 1.19. De overige 14.3% zijn in handen van particulieren.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering van The Walt Disney Company op 8 maart 2017 bevestigde CEO Bob Iger dat het bedrijf inderdaad van plan is om Euro Disney volledig over te nemen. De officiële documenten worden op 29 maart overhandigd aan 'Autorité des marchés financiers' die uiterlijk 26 april 2017 met de goedkeuring komt. Vanaf 10 mei krijgen alle aandeelhouders tot 8 juni de mogelijkheid om hun aandelen voor €2 per aandeel te verkopen aan The Walt Disney Company via de Tender Offer. Alle aandeelhouders zullen hiervan bericht krijgen van hun bank. Op 15 juni wordt iedereen uitbetaald die hun aandelen verkocht hebben om op 20 juni EuroDisney S.C.A. van de beurs te halen. Voor de Tender Offer werd er een speciale website opgericht.

Als The Walt Disney Company 95% van de aandelen in handen krijgt, is ze bij wet verplicht om de resterende 5% over te kopen, waardoor het Europese resort volledig in handen komt van de Amerikanen en Euro Disney verdwijnt van de beurs. Als dit gebeurd, dan heeft dat positieve gevolgen voor toekomstige bouwplannen en attracties. The Walt Disney Company zou dan zelf kunnen beslissen wat de toekomst inhoudt, zonder af te hangen van lening van Franse banken. Een handtekening van huidig CEO Bob Iger is voldoende. Vanwege een bizarre constructie moet Disneyland Paris nu nog licentiekosten betalen voor het gebruiken van Disney figuren.

Investeringen

Ondanks dat Disneyland Parijs het populairste pretpark is in Europa, heeft het te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. Dit komt ondermeer door de terreuraanslagen in Frankrijk. In 2014 schoten de Amerikanen als te hulp met een kapitaalinjectie van 1 miljard euro. Nu willen ze opnieuw een herkapitalisatie doen van 1.5 miljard euro om zo de toekomst van Disneyland Parijs veilig te stellen.

Door het bod, schoot het aandeel van EuroDisney deze ochtend al naar 1.99 EUR per aandeel. Het ziet er dus naar uit dat The Walt Disney Company nog voor een uitdaging staat.

Volg de overname live

Er is een website opgericht waar je live de overname kan volgen.

Misschien ook interessant?

Het wekelijkse Disney-overzicht - week 20

20 mei 2024 00:24

Waarom je NU een trip naar Disneyland Paris moet boeken?! Check deze 10 redenen.

8 mei 2024 20:52

Het wekelijkse Disney-overzicht - week 15

14 april 2024 18:31
Je verblijf in Disneyland Paris
Sorry, maar er ging iets mis. Probeer het zo meteen nog eens.