Reclame

Space Mountain bestaat 25 jaar

Een geschiedenis vol gebeurtenissen!
2 minuten om te lezen
Space Mountain opende op 1 juni 1995 voor het eerst als 'Space Mountain - De la Terre à la Lune'. De attractie werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Jules Verne waarin een poging wordt gedaan om naar de maan te vliegen.

De attractie in Disneyland Paris verschilt van de andere versies in de Disney-parken rondom de wereld. Het uiterlijk van het gebouw is niet strak en futuristisch, maar past volledig in het thema van Discoveryland. Met veel oog voor details, decoratie en architectuur, werd met een zogenaamde Steam Punk-stijl, het tijdperk nagebootst waarin het boek van Jules Verne zich afspeelde, namelijk net na de Amerikaanse Burgeroorlog.

Een ander verschil is het lanceren van het treintje. In het boek wordt er geprobeerd om naar de maan te vliegen door afgeschoten te worden door een kanon Columbiad. Tijdens de rit maak je ook twee inversies mee. De attractie in Parijs is de enigste ter wereld die overkop gaat. Verder krijg je ook gesynchroniseerde muziek te horen via luidsprekers in je wagentje.

In 2005 kreeg Space Mountain een herstart. Tijdens de renovatie werden er extra lichteffecten toegevoegd en nieuwe muziek gecomponeerd. De attractie werd toen omgedoopt naar 'Space Mountain: Mission 2' tijdens een openingsceremonie waar DJ Tiësto kwam optreden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de naar te veranderen naar 'Discovery Mountain', maar dit werd op het laatste moment afgeblazen. Hierdoor kan je soms nog verwijzingen naar 'DM' zien in de attractie.

Op 7 mei 2017 opende Space Mountain na een lange renovatieperiode als een Star Wars-attractie, genaamd 'Star Wars Hyperspace Mountain'. De overlay zou tijdelijk zijn en enkel ter gelegenheid van de 25e verjaardag van Disneyland Paris. Tot op vandaag is deze nog altijd te bezoeken. Vele Disney-fans hebben hun ongenoegen geuit en zouden graag hebben dat de attractie wordt teruggedraaid naar de allereerste versie in 1995.

De allereerste versie in 1995 was eigenlijk niet bedoeld om gebaseerd te worden op het boek 'De la Terre à la Lune' van Jules Verne, maar op een ander boek van hem, namelijk 'Vingt mille lieues sous les mers' (Twintigduizend mijlen onder zee). Het verhaal zou draaien rond een vulkaan, wat de blokken magma verklaren die je kan vinden in Discoveryland. Bovendien zou de onderzeeër Nautilus, die langs de attractie ligt en het verhaal voorkomt, een verlenging zijn van het verhaal.

Ter gelegenheid van de 25e verjaardag, heeft Disneyland Paris een speciale documentaire gemaakt met Imagineers. Bekijk hem hieronder.

Misschien ook interessant?

Het wekelijkse Disney-overzicht - week 47

26 november 2023 18:11

Het wekelijkse Disney-overzicht - week 46

19 november 2023 18:25

Disney Stars on Parade terug te zien na kerstseizoen

18 november 2023 21:46
Je verblijf in Disneyland Paris
Sorry, maar er ging iets mis. Probeer het zo meteen nog eens.